Ten tort może się wydawać niesamowicie skomplikowany, ale uwierzcie mi, że tak nie jest. Nie trzeba mieć tu zdolności manualnych ani cudownych narzędzi. Wystarczy trochę wyobraźni, czekolady i dużo galaretki
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na tortownicę o średnicy 20cm
CIASTO CZEKOLADOWE:
1-2 kostki masła
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
4 jajka
100g cukru trzcinowego
100g mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Przełożenie:
1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki
KREMY:
Czekoladowy ciemny:
250g czekolady (u mnie połowa mlecznej połowa gorzkiej)
100g śmietanki 36%
50g masła
ZIELONE ELEMENTY:
kilka herbatników
zielony barwnik spożywczy
Dodatkowe dekoracje:
ja pomalowałam wybielaczem niektóre miejsca na wodzie żeby zrobić efekt 3D
OCEAN:
Na jedną saszetkę galaretki przypada 1 szklanką wrzątku
dolna warstwa:
1 galaretka szafirowa
1 galaretka żółta (opcjonalnie)
Jeśli nie chcemy mocno ciemnego spodu to zamienić tą warstwę i zwiększyć ilość w środkowej warstwie o 1 galaretkę)
środkowa warstwa:
1 galaretka turkusowa
1 galaretka niebieska
w tej warstwie można dać 1 galaretkę z wybranego koloru więcej dla pewności, ze wystarczy nam do zalania- wszystko zależy od tego jak będzie wycięte ciasto
górna warstwa:
1 galaretka krystaliczna
Kilka łyżek galaretki z warstwy środkowej
Island cake- tort wyspa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ciasta: czekoladę i ciasto rozpuścić następnie odstawić do wystudzenia.
2.Jajka Ubić z cukrem na Puszystą masę, ubijać do potrojenia objętości na najwyższych obrotach. Proszek do pieczenia dodać do Mąki i wymieszać. Wolnym strumieniem wlewać czekoladę do Jajek i mieszać powoli, wymieszać tylko do połączenia się składników.
3.Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w dwóch turach. Wymieszać ręcznie do połączenia się składników.
4.Gotową masę wylać do rantu lub tortownicy wyłożonej tylko na spodzie papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec 45 min do tak zwanego suchego patyczka.
5.Po upieczeniu wyjąć ciasto i wystudzić na kratce.
6.Przygotować Polewy: W jednym garnku wymieszać składniki na ciemny krem, a w kolejnym garnku składniki na krem z białą czekoladą. Oba garnki postawić na palnikach i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się składników i uzyskanie jednolitej masy. Do kremu z białą czekoladą dodać wybielacz. Kremy odstawić do wystudzenia.
7.Wystudzone ciasto wyjąć z formy i przekroić na trzy blaty. Na podkład do tortu położyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny. Wysmarować odrobinę ciemnego kremu i połowę dżemu porzeczkowego, przykryć kolejnym blatem. Powtórzyć kroki aż do przykrycia ciasta ostatnim blatem i nasączyć go.
8.Cały tort pokryć ciemnym kremem. Tort schłodzić przez godzinę w lodówce. Po zastygnięciu tortu można go kroić- z jednej strony odkroić 2 kawałki trójkątne i postawić je w odstępach na górze tortu. Można je dowolnie docinać i układać tak, aby ostatecznie powstały dwie lub trzy góry które będą zalane później galaretką.
9.Wszystkie miejsca które nie są teraz pokryte ciemnym kremem należy nim dokładnie posmarować. Następnie na nie zastygnięty ciemny krem rozsmarować niedokładnie jasny krem i wymieszać tak aby powstały mazy. Ponownie tort schłodzić.
10.Przygotować galaretki. Każdą rozpuścić według podanych w opisie proporcji i wymieszać do rozpuszczenia. Tort włożyć do tortownicy lub rantu i dokładnie owinąć z zewnątrz folią spożywczą, aby galaretka nie mogła wylecieć dołem rantu lub tortownicy. Kiedy galaretki będą gęstnieć należy je wylewać na ciasto od najciemniejszej do Najjaśniejszej, po każdym wylaniu koloru wkładać tort do lodówki i schłodzić do zastygnięcia pojedynczej warstwy. Robić to tak długo, aż wszystkie galaretki zostaną wylane na tort.
11.Gdy galaretki tężeją należy zmielić herbatniki na piasek. Można dodatkowo część herbatników zabarwić zielonym barwnikiem, który później będzie imitacją lasu na górach tortu.
12.Gotowy tort w miejscach wystających z galaretek, czyli górach, posmarować kremem ciemnym i jasnym na zmianę. Tort zabezpieczyć na galaretkach folią Spożywcza wszędzie tam, gdzie nie ma być wysypany piasek lub zielona część herbatników. posypać na górze zielonymi herbatnikami, a wokół gór rozsypać herbatniki nie zabarwione. Na wodzie dodatkowo można pomalować białe fale wybielaczem lub barwnikiem. Zdjąć rant lub opaskę kiedy galaretki będą już całkowicie zastygnięte.
Komentarze