Pyszna i sycąca tarta, do której można wrzucić swoje ulubione warzywa.
40 min
Składniki:
duży płat ciasta francuskiego,
200 g kwaśnej śmietany,
2 jajka,
pojedyncza pierś z kurczaka,
brokuł,
mały por,
opcjonalnie 2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, curry lub inna ulubiona przyprawa do kurczaka
Francuska tarta z kurczakiem, brokułami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwałkować i wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić i usmażyć z drobno pokrojonym porem na oliwie. W tym czasie ugotować różyczki brokułu. Ostudzone składniki wyłożyć na ciasto i podpiec je przez 10-15 minut w 200 stopniach. W tym czasie wymieszać śmietanę z jajkami, solą i pieprzem. Mieszankę wlać na tartę i piec jeszcze 15 -20 minut (do ścięcia się wierzchu i lekkiego zarumienienia ciasta).
Komentarze