Tarta francuska z pieczarkami i papryką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną wytrawną tartę francuską z pieczarkami. Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i żółtego sera. Polecam na obiad lub kolację.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 op ciasta francuskiego
    40 dag pieczarek
    1/2 dużej czerwonej papryki
    1 cebula
    2 łyżki oleju
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    suszony tymianek do smaku
    2 solidne garście żółtego sera
    1 małe jajko
    1 łyżeczka wody
    blaszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Jajko

Tarta francuska z pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki czyścimy i obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy i wycieramy, kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojone warzywa z pieczarkami. Smażymy przez kilka minut, aż woda odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem do smaku.
    Ciasto francuskie rozwijamy i przekładamy przygotowany farsz. Zostawiamy z każdej strony kilkucentymetrowy rant. Farsz posypujemy żółtym serem. Mieszamy jajko z wodą i smarujemy ranty ciasta. Posmarowane ciasto zawijamy do środka na farsz i lekko przygniatamy.
    Tartę przekładamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować