Tarta francuska z łososiem, camembertem i gruszką

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wykwintne danie, doskonałe na romantyczną kolację we dwoje. Świetnie smakuje z lampką czerwonego, wytrawnego wina.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ciasta francuskiego
    100g sera camembert
    2 gruszki
    150g łososia wędzonego
    2 jajka
    100ml śmietanki 30%
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Sosy

Tarta francuska z łososiem, camembertem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i odciąć nadmiar ciasta na bokach, następnie równomiernie nakłuć widelcem. (dzięki temu ciasto nie urośnie). W ten sposb przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut.
  • 2. W międzyczasie przygotować dodatki. Gruszki i ser należy pokroić w paski, natomiast łososia rozerwać na mniejsze kawałeczki. Jajka rozmieszać ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Na podpieczony spód wyłożyć paski gruszki oraz kawałki łososia. Całość zalać sosem z jajek i śmietany, a na wierzchu ułożyć plastry camemberta. Tartę piec przez 20 minut w 180 stopniach (pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i zwiększyć temperaturę do 200 stopni, dzięki temu ciasto bardziej się podpiecze).

Porady

Tartę warto podać z garścią liści roszponki, polaną octem balsamicznym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować