Tarta francuska z łososiem, camembertem i gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i odciąć nadmiar ciasta na bokach, następnie równomiernie nakłuć widelcem. (dzięki temu ciasto nie urośnie). W ten sposb przygotowane ciasto włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut.
2.W międzyczasie przygotować dodatki. Gruszki i ser należy pokroić w paski, natomiast łososia rozerwać na mniejsze kawałeczki. Jajka rozmieszać ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
3.Na podpieczony spód wyłożyć paski gruszki oraz kawałki łososia. Całość zalać sosem z jajek i śmietany, a na wierzchu ułożyć plastry camemberta. Tartę piec przez 20 minut w 180 stopniach (pod koniec pieczenia można włączyć termoobieg i zwiększyć temperaturę do 200 stopni, dzięki temu ciasto bardziej się podpiecze).
Porady
Tartę warto podać z garścią liści roszponki, polaną octem balsamicznym.
Komentarze