Focaccia z koktajlowymi maluchami

0 (0 ocen)

Puszyste ciasto z aromatycznymi ziołami i koktajlowymi maluchami

Składniki:

  • pół kostki świeżych drożdży

    100 ml letniego mleka

    2 jajka

    600 g mąki

    pół łyżeczki soli

    3 łyżki oliwy z oliwek

    +

    150 g pomidorków koktajlowych

    2,5 łyżki ziół prowansalskich

    10 liści bazylii

    3 szczypty gruboziarnistej soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Focaccia Napoje

Focaccia z koktajlowymi maluchami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Do miseczki z letnim mlekiem dodajemy pokruszone drożdże – odstawiamy na 10 minut
  • 2. -W większej misce rozbijamy 2 jajka, dodajemy mąkę, sól oraz zaczyn z drożdży i mleka
  • 3. -Wszystkie składniki wyrabiamy ręką
  • 4. -Kiedy grudki znikną dodajemy oliwę i jeszcze raz zagniatamy
  • 5. -Miskę z gotowym ciastem przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę ( ciasto urośnie dwukrotnie)
  • 6. -Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek

    -Kiedy ciasto urosło …

    -Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    -Jeśli ciasto się lepi, dodajemy mąkę, zagniatamy i dopiero wykładamy nim blachę !
  • 7. -Blachę wykładamy ciastem (ugniatamy palcami )
    -Końcem drewnianej łyżki wykonujemy parę zagłębień, do których wlewamy odrobinę oliwy
  • 8. -Ciasto posypujemy ziołami prowansalskimi i bazylią
    -Na wierzchu układamy pomidorki według uznania
    -Całość posypujemy gruboziarnistą solą morską ( tylko nie przesadzajmy!)
  • 9. -Blachę wstawiamy na ok. 40-45 minut do piekarnika ( gotowe ciasto ma złoty kolor)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pomidorki koktajlowe Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować