Focaccia z pomidorkami i kaparami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszam z 1/3 szklanki wody, cukrem i 1 łyżką mąki, odstawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do pozostałej mąki , wody, soli, oliwy, dodaje rozczyn, zagniatam elastyczne ciasto. Ciasto podsypuję cieniutko mąką, nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, ręce smaruje odrobiną oliwy, ciasto układam równomiernie w formie, robię kciukiem dołki, układam pomidorki pokrojone na pół, skórką do doły, układam odsączone kapary, posypuję odrobiną soli , ziołami, pozostawiam na ok. 15 minut do wyrośnięcia, piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Tak przygotowany chlebek, u nas w domu zjadamy sam, już bez dodatków-ale jak kto co woli:)
Komentarze