Focaccia to drożdżowy, puszysty placek z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami. W środku ciasta zamknęłam kozi ser, który wniósł dodatkowy smak i dzięki niemu ciasto nabrało wilgoci.
Składniki:
1 szklanka wody
1/2 łyżeczki cukru
25g drożdży świeżych
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka bazylii
3 łyżki oliwy z oliwek
100g koziego sera dojrzewającego
ok 300g kolorowych pomidorków koktajlowych
ok 100g czarnych oliwek
oliwa z oliwek do skropienia
Focaccia z kozim serem i pomidorkami koktajlowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować zaczyn z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Po rozpuszczeniu odstawić w ciepłe miejsce.
Mąkę, sól, bazylię wymieszać. Kiedy zaczyn będzie gotowy, spieniony, dodać go do mąki wraz resztą ciepłej wody. Wymieszać, wyrabiając ciasto około 10 min. Pod koniec wlać oliwę z oliwek. Ciasto będzie luźne i lepiące.
2.Ciasto wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15x30cm. Zetrzeć ser na tarce jarzynowej i wyłożyć na ciasto.
3.Złożyć prostokąt na pół jak książkę. Lekko rozwałkować nadając kształt focacci i zamykając ser w środku. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia i odstawić na 30min do lekkiego wyrośnięcia.
4.W ciasto powciskać pomidorki koktajlowe i oliwki. Dobrze jest posmarować pomidorki oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40min. Przed podaniem skropić dobrej jakości oliwą z oliwek. Smacznego :)
Komentarze