Focaccia z ziołami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Focaccia jest podobno najprostszym w przygotowaniu rodzajów pieczywem. Może zarówno być cienka jak i gruba, mocno przypieczona albo blada , z dodatkami albo bez nich. Ja wybrałam tą-cienką , z ziołami, wypieczoną.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    2 dag. drożdży
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżka mieszanki ziół[czubryca zielona,oregano, bazylia]
    forma do pizzy[średnica25 cm.] posmarowana olejem
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Focaccia

Focaccia z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże mieszam z cukrem i mlekiem, odstawiam na 15 minut, by wyrosły. Do mąki dodaje wyrośnięte drożdże, sól i zagniatam ciasto aż zacznie odstawać od ręki, dodaje olej, jeszcze chwile wyrabiam, przykrywam miseczką i pozostawiam na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • jk 2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, przekładam do formy i dłońmi formuje okrągły chlebek, w chlebku kciukiem robię wgłębienia, posypuję ziołami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 25 minut.

Porady

Focaccię podaję z oliwą z oliwek lub z olejem z czosnkiem i bazylią.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować