Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać,wrzucić do garnka,zalać 3 litrami wody u mnie więcej,bo synowi odlewałam rosół,zagotować,zebrać szumy,wrzucić kostkę rosołową(opcjonalnie) oraz obrane i opłukane warzywa (seler,pietruszka,marchew,cebula można też wrzucić kawałek pora),wrzucamy listki i ziele.
Gotujemy na wolnym ogniu jak rosół,aż warzywa będą miękkie.
Następnie wyjmujemy warzywa,gdy trochę przestygną ścieramy je na tarce,na grubych oczkach a cebulę wyrzucamy.
Wyjmujemy mięso z rosołu,gdy lekko przestygnie kroimy na paseczki,wzdłuż włókien,do rosołu wrzucamy przecier pomidorowy dla koloru,robimy zasmażkę z masła i mąki,wlewamy do zupy,wrzucamy starte warzywa,pokrojone w paseczki mięso,doprawiamy solą i pieprzem,przyprawą do flaczków,oraz majerankiem.
Gotujemy jeszcze z 10 min.i flaki gotowe.Najlepiej smakują podane ze świeżą bułką.
Komentarze