Flaczki z Kurczaka

4.5 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sycąca i rozgrzewająca zupa,dla tych którzy nie lubią tradycyjnych flaków,a do tego swojska bułeczka,czego chcieć więcej :-)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pierś z kurczaka z kością
    2 ćwiartki
    pół selera
    1 duży korzeń pietruszki
    2 duże marchewki
    1 cebula
    3 listki laurowe
    4 ziela angielskie
    1 łyżeczka przecieru pomidorowego
    kostka rosołowa opcjonalnie
    sól i pieprz do smaku
    majeranek do smaku
    przyprawa do flaczków
    2 łyżki mąki + 1 łyżka masła do zasmażki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół Flaczki

Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flaczki. 1. Mięso opłukać,wrzucić do garnka,zalać 3 litrami wody u mnie więcej,bo synowi odlewałam rosół,zagotować,zebrać szumy,wrzucić kostkę rosołową(opcjonalnie) oraz obrane i opłukane warzywa (seler,pietruszka,marchew,cebula można też wrzucić kawałek pora),wrzucamy listki i ziele.
    Gotujemy na wolnym ogniu jak rosół,aż warzywa będą miękkie.
    Następnie wyjmujemy warzywa,gdy trochę przestygną ścieramy je na tarce,na grubych oczkach a cebulę wyrzucamy.
    Wyjmujemy mięso z rosołu,gdy lekko przestygnie kroimy na paseczki,wzdłuż włókien,do rosołu wrzucamy przecier pomidorowy dla koloru,robimy zasmażkę z masła i mąki,wlewamy do zupy,wrzucamy starte warzywa,pokrojone w paseczki mięso,doprawiamy solą i pieprzem,przyprawą do flaczków,oraz majerankiem.
    Gotujemy jeszcze z 10 min.i flaki gotowe.Najlepiej smakują podane ze świeżą bułką.

Porady

Czasem rosół przerabiam na flaczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować