Jest to propozycja dla tych, którzy z różnych względów nie jedzą tradycyjnych flaczków. Polecam bo zupa jest naprawdę smaczna a do tego sycąca i rozgrzewająca.
Składniki:
2 duże udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
kawałek pora (u mnie zielona część)
kawałek selera
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kostka rosołowa drobiowa
przyprawa do flaczków
majeranek
sól, pieprz
natka pietruszki do posypania
Niby flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso, obrane warzywa, liscie laurowe, ziele angielskie i kostkę rosołową. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie, wyjąć. Marchew i pietruszkę pokroić w cienkie paseczki, czosnek rozgnieść na papkę, a cebulę i pora wyrzucić. Mięso gotować jeszcze ok 10-15 minut a następnie pokroić wzdłuż włókien na cienkie paski, tak aby wyglądem przypominały prawdziwe flaczki.
Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać wraz z warzywami do zupy, przyprawić. Gotować jeszcze ok 10-15 minut. Udekorować natką.
Komentarze