Pyszna zupka z drobiem, fajne urozmaicenie dla codziennych zup
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 podudzia z kurczaka
pół kg piersi z kurczaka
1 pietruszka
2 marchewki
cebula
pół selera
sól, pieprz
2 łyżki przyprawy do flaków
majeranek, słodka i ostra papryka w proszku
listki laurowe - 2 szt
ziele ang - 4 szt
„flaczki” z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wkładamy do garnka, zalewamy wodą, wlewamy jej dwa razy tyle ile zajmuje mięso. Kiedy zacznie się gotować, zbieramy powstający szum. Dokładamy obrane warzywa oraz listki laurowe, ziele ang, dodajemy sól oraz pieprz. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso oraz warzywa, studzimy.
Pietruszkę, selera i marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Udka obieramy z kości, skóry odrzucamy.Mięso z udek i pierś kroimy w paseczki.
Wywar w którym gotowało się mięso przecedzamy przez sito, wlewamy z powrotem do garnka, dokładamy mięso oraz pokrojone warzywa. Dodajemy przyprawę do flaków, majeranek, obie papryki do smaku. Gotujemy razem jeszcze ok 10- 15 minut. Podajemy z pieczywem.
Komentarze