Flaczki z kurczaka

5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Smaczna zupka z kurczaka, doskonała alternatywa dla tych co nie lubią flaczków wołowych albo wieprzowych.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kurczak ok. 1 kg
    2 litry wody
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałeczek selera
    1 cebula
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki masła
    przyprawa do flaków`
    sól
    pieprz
    majeranek
    papryka słodka
    odrobina chili
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy podzielonego na kawałki kurczaka, dajemy marchewkę, pietruszkę i seler starte na grubej tarce, cebulę i czosnek drobno pokrojone i gotujemy w lekko osolonej wodzie.

    Jak kurczak się ugotuje, to go wyciągamy i skubiemy na drobne kawałki. Z masła i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ostudzonym rosołem, wlewamy do zupy i mieszamy aż zupa zgęstnieje. Rozdrobnione mięso dodajemy do zupy, doprawiamy do smaku przyprawą do flaków, pieprzem, solą, majerankiem, papryką i chili.

    Zupa ma być dość pikantna, podajemy ją z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować