Flaczki z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka opłucz, włóż do garnka i zalej zimną wodą. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie ,por i cebulę. Gotuj 20 minut. Wyjmij z zupy pora i cebule.
Obierz marchewkę, pietruszkę i seler. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do zupy. Zagotuj. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj do miękkości .Następnie wyjmij mięso z wywaru, ostudź.
Mięso oddziel od kości, pokrój w paski i włóż do wywaru. Podgrzej.
Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę. Wlej do zupy. Dodaj imbir oraz vegetę .Przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Doprowadź do wrzenia i gotuj 2–3 minuty.
Do zupy wsyp posiekaną natkę. Flaczki podawaj z pieczywem.
Komentarze