Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

  • wyświetlono: 427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Doskonałe , lekkie ciasto ,które najlepiej smakuje z owocami tymi świeżymi sezonowymi jak i mrożonymi. Ciasto jest wilgotne i bardzo delikatne w smaku.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 26 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

1 kubeczek (400g) jogurtu naturalnego typu greckiego,
3 kubeczki od jogurtu mąki
1 kubeczek od jogurtu cukru,
1 kubeczek od jogurtu oleju,
4 jajka
1 cukier waniliowy lub wanilia
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5kg rabarbaru lub dowolnych owoców (np.maliny, porzeczki i agrest).

Kruszonka:
1 szklanka maki pszennej,
100 gramów zimnego masła,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

  • ciasto jogurtowe1. Do miski wyłóż jogurt naturalny, dodaj olej odmierzony w tym samym kubeczku i 4 jajka.
    Całość miksujemy na średnich obrotach.
    Umyj pojemniczek po jogurcie i użyj go jako miarki do odmierzenia maki i cukru. Do drugiej miski wsyp 3 kubeczki przesianej mąki, oraz kubeczek cukru. Dodaj cukier waniliowy lub wanilię i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj suche produkty .
    Następnie przesypujemy stopniowo suche produkty do masy jajecznej z jogurtem. Delikatnie mieszamy.
    Masa będzie bardzo gęsta,ale taka ma być.
  • rabarbar2. Rabarbar, myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałeczki.
  • ciasto3. Blachę o wymiarach 36cm/25cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • ciato4. Przygotowaną masę przekładamy na blachę i układamy na wierzchu rabarbar. Posypujemy całość kruszonką.
  • ciasto5. Kruszonka: (najlepiej przygotować ja na początku i wstawić do lodówki)
    Zimne masło posiekaj na drobne kawałki , włóż do miski ,dodaj cukry i mąkę. Następnie delikatnie ściskamy składniki między palcami, aby powstała kruszonka.
    Gdy kruszonka jest już gotowa wstawiamy ją do lodówki lub zamrażarki na minimum 30 minut przed pokruszeniem na ciasto.
  • ciasto6. Pieczemy do suchego patyczka ok 60 minut w 180 st.C. Jeśli zajdzie potrzeba przedłóż pieczenie o 5 minut w 190st.C. aby środek dobrze się wypiekł.
  • ciasto7. Po upieczeniu ciasto studzimy.
  • ciasto8. Ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jogurtRabarbarkruszonkaciasto z owocamiciasto ucieraneciasto jogurtoweciasto z rabarbaremciasto olejowesezon na rabarbar

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: iziona

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Pyszne ciasto i warte przygotowania...

Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką

Dodane przez: 2milutka

Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką

Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: anamarisworld

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i...

z rabarbarem

Dodane przez: Klaudyna213

CIASTO Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Pyszne, wilgotne ciasto, świetnie...

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Dodane przez: joanna30

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Przepyszne, wilgotne i pięknie...

BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO BUDYNIOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Tutaj ciasto kruche jest niezwykle...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE