Fit babeczki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie musu:
Jabłka należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem) bądź na głęboką patelnię, dodać sok z cytryny i dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną i powstanie mus. Na początku proponuję przykryć garnek/patelnię przykrywką, aby owoce się nie przykleiły do dna.
Możemy użyć gotowego przygotowanego przez nas musu na zimę z jabłek. Nie polecam tych ze sklepu gdyż mają kiepski skład: zawierają dużo cukru bądź syropu glukozowo-fruktuzowego oraz zagęstniki i konserwanty.
Ciasto:
Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem tak aby całe były w wodzie, staramy się jednak wlać jej jak najmniej. Nakrywamy spodkiem, aby zmiękły.
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
Do drugiej miski wrzucamy mokre składniki: olej, 2 jajka, jogurt grecki, mleko i mus jabłkowy. Daktyle z wodą wrzucamy do blendera i dodajemy banana. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy do mokrych składników. Zawartość miski z mokrymi składnikami mieszamy razem aby się połączyły, wlewamy do suchych i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Foremki silikonowe napełniamy masą do 3/4 wysokości. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut.
Porady
Z połowy ciasta możemy zrobić kakaowe babeczki dodając ok 3 łyżki kakao.
Komentarze