Fit babeczki z musem jabłkowym

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowe słodkości z niewielką dawką kalorii i przede wszystkim ze zdrowych składników, beż żadnych ulepszaczy. Wilgotne i puszyste :)

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mus jabłkowy:
    1 kg jabłek
    3 łyżki soku z cytryny
    lub szklanka gotowego musu.

    Masa:
    1 1/2 szklanki mąki (możemy użyć pół na pół pszenna + orkiszowa)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    8 daktyli
    1 banan
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki jogurtu greckiego
    2 jajka
    1/4 szklanki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babeczki Babeczki Muffinki

Fit babeczki z musem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fit babeczki z musem jabłkowym 1. Przygotowanie musu:
    Jabłka należy umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Owoce wrzucić do garnka (najlepiej z grubym dnem) bądź na głęboką patelnię, dodać sok z cytryny i dusić na bardzo małym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną i powstanie mus. Na początku proponuję przykryć garnek/patelnię przykrywką, aby owoce się nie przykleiły do dna.
    Możemy użyć gotowego przygotowanego przez nas musu na zimę z jabłek. Nie polecam tych ze sklepu gdyż mają kiepski skład: zawierają dużo cukru bądź syropu glukozowo-fruktuzowego oraz zagęstniki i konserwanty.

    Ciasto:
    Daktyle wrzucamy do kubka i zalewamy wrzątkiem tak aby całe były w wodzie, staramy się jednak wlać jej jak najmniej. Nakrywamy spodkiem, aby zmiękły.
    Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną.
    Do drugiej miski wrzucamy mokre składniki: olej, 2 jajka, jogurt grecki, mleko i mus jabłkowy. Daktyle z wodą wrzucamy do blendera i dodajemy banana. Całość blendujemy na gładką masę, dodajemy do mokrych składników. Zawartość miski z mokrymi składnikami mieszamy razem aby się połączyły, wlewamy do suchych i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
    Foremki silikonowe napełniamy masą do 3/4 wysokości. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut.

Porady

Z połowy ciasta możemy zrobić kakaowe babeczki dodając ok 3 łyżki kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować