Ciasto finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruche ciasto : Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia.Zagniatamy. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką, wykładamy ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Ciasto podczas pieczenia może trochę popękać ale proszę się tym nie martwić. Gdy ciasto sie upiecze pozostawiamy do wystudzenia
Galaretkę przygotowujemy według przepisu, gdy będzie tężejąca wylewamy na wystudzone ciasto i posypujemy rodzynkami. Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę
Masa: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser,śmietanę i olejek lub cukier waniliowy. Masę wykładamy na galaretkę i posypujemy wiórkami i kakao. Odstawiamy do lodówki. Smacznego!
Porady
Śmietany do masy może być mniej, to zależy jaką chcemy mieć konsystencję.
Komentarze