Ciasto Finezja

4.49 (153 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto idealne na święta, niedzielę. Ma przepyszny serowy smak

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    Kostka masła
    pół szklanki cukru pudru
    3 żółtka
    łyżeczka proszku do pieczenia
    300 g mąki

    Masa:
    250 g masła
    250 g sera białego zmielonego
    ok 1/2 szklanki gęstej śmietany
    3/4 szklanki cukru pudru
    olejek waniliowy/ cukier waniliowy

    Dodatkowe składniki:
    2 galaretki truskawkowe
    30 dag rodzynek
    30 dag wiórków kokosowych
    łyżka kakao

Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Galaretki

Ciasto finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto : Mąkę posiekać z masłem i cukrem, dodać żółtka, proszek do pieczenia.Zagniatamy. Dużą blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką, wykładamy ciasto. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy białkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Ciasto podczas pieczenia może trochę popękać ale proszę się tym nie martwić. Gdy ciasto sie upiecze pozostawiamy do wystudzenia

    Galaretkę przygotowujemy według przepisu, gdy będzie tężejąca wylewamy na wystudzone ciasto i posypujemy rodzynkami. Ciasto z galaretką wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę

    Masa: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy ser,śmietanę i olejek lub cukier waniliowy. Masę wykładamy na galaretkę i posypujemy wiórkami i kakao. Odstawiamy do lodówki. Smacznego!

Porady

Śmietany do masy może być mniej, to zależy jaką chcemy mieć konsystencję.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować