Zapraszam na smaczne i sycące danie obiadowe. Przygotowane z mięsa z indyka i papryki, marchewki, pora i selera. Moje danie podałam z mieszanką orkiszową. Polecam.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g filetu z indyka
1/2 łyżeczki soli do mięsa
1/2 łyżeczki pieprzu do mięsa
1 łyżeczka ziół prowansalskich do mięsa
1 łyżka pokrojonego koperku do mięsa
2 średnie marchewki
1 czerwona papryka
150 g selera
50 g pora
1,5 szkl wody
0,5 szkl śmietanki 30 %
kilka ziarenek ziela angielskiego
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
zioła prowansalskie do smaku
2 woreczki mieszanki ( pęczak, bulgur, soczewica )
woda do gotowania mieszanki
Filet z indyka z kolorowymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy z wody. Kroimy w sporą kostkę i wkładamy do miski. Dodajemy przyprawy i mieszamy, odstawiamy.
Warzywa dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy z wody. Marchew kroimy w talarki, seler w kostkę, por na drobno, paprykę w sporą kostkę.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso przez kilka minut. Dodajemy warzywa i smażymy przez kolejne kilka minut. Wlewamy wodę i dodajemy ziele angielskie, gotujemy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku i wlewamy śmietankę.
W drugim garnku gotujemy mieszankę według przepisu na opakowaniu. Gotowe danie przekładamy na talerze i podajemy.
Komentarze