REKLAMA

Filet z indyka faszerowany pieczarkami

wyświetlono: 33369 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Trochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Nietuzinkowe rozwiązanie kulinarne to pomysł mojej teściowej..

opublikowany: 15.02.2015
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • filet z indyka ok 1 kg
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie
    Farsz
    • 200 g pieczarek
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 150 g żółtego sera
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    Polewa
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
    • 1 łyżka oleju
Ocena:

(średnia 4.49 z 166 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot.
    • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. • Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny.
    • Natkę pietruszki drobno posiekać.
    • Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
    • Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń.
  • 3. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut.
    • Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy.
    • Piec jeszcze przez 10 minut.

Porady

Indyk smakuje również na zimno dochleba.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: m_mroziu

Faszerowany filet z indyka

Można ją podawać na różne okazje i jest bardzo smaczna.

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.03.2013 | wyświetlono: 16484 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: luna19 luna19

Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami

Wspaniala pieczeń na niedzielny obiad lub przyjęcie

kategoria: Dania główne opublikowany: 26.06.2014 | wyświetlono: 5599 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE