Filet z indyka faszerowany pieczarkami

4.47 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Trochę więcej pracy niż zwykle i można wyczarować pyszne mięsko na niedzielny obiad. Nietuzinkowe rozwiązanie kulinarne to pomysł mojej teściowej..

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • • filet z indyka ok 1 kg
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie
    Farsz
    • 200 g pieczarek
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • 150 g żółtego sera
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bułki tartej
    • sól, pieprz do smaku
    • 2 łyżki oleju
    Polewa
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
    • 1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka faszerowany pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot.
    • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 2. • Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny.
    • Natkę pietruszki drobno posiekać.
    • Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
    • Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    • Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń.
  • 3. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut.
    • Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy.
    • Piec jeszcze przez 10 minut.

Porady

Indyk smakuje również na zimno dochleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować