Filet z indyka faszerowany pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot.
• Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić do lodówki na 2 godziny.
2.• Pieczarki umyć i pokroić w drobną kostkę, posolić, skropić resztą soku z cytryny i podsmażyć na oleju odparowując płyny.
• Natkę pietruszki drobno posiekać.
• Ser żółty również pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce.
• Wystudzone pieczarki wymieszać z serem, jajkiem, bułką tartą, natką pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
• Gotowym farszem nadziać kieszeń w mięsie, spiąć wykałaczkami i związać sznurkiem, aby powstała ładna pieczeń.
3.• Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40 minut.
• Po tym czasie wyjąć filet i posmarować wymieszanymi składnikami polewy.
• Piec jeszcze przez 10 minut.
Komentarze