Tłusty Czwartek już za tydzień. Aby tradycji stało się zadość warto więc usmażyć na ten dzień coś pysznego do pochrupania. Chruściki są bardzo smaczne, kruche, po prostu idealne. Nawet na 3 dzień zachowały świeżość i kruchość.
Faworki na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki placek, złożyć 3 razy. Ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać 5-6 razy aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez minimum godzinę. Podzielić na 4 mniejsze części i każdą rozwałkować na grubość ok 1 mm. Radełkiem lub nożem wycinać paski ok 10cmx2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przełożyć jeden koniec paska. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze