Faworki na serku homogenizowanym

4.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tłusty Czwartek już za tydzień. Aby tradycji stało się zadość warto więc usmażyć na ten dzień coś pysznego do pochrupania. Chruściki są bardzo smaczne, kruche, po prostu idealne. Nawet na 3 dzień zachowały świeżość i kruchość.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mąki pszennej

    200g serka homogenizowanego waniliowego

    1 łyżeczka cukru pudru

    4 żółtka

    1 łyżka wódki lub octu



    olej do smażenia

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Faworki

Faworki na serku homogenizowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na cienki placek, złożyć 3 razy. Ponownie rozwałkować. Czynność powtarzać 5-6 razy aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez minimum godzinę. Podzielić na 4 mniejsze części i każdą rozwałkować na grubość ok 1 mm. Radełkiem lub nożem wycinać paski ok 10cmx2cm. Na środku zrobić nacięcie i przez nie przełożyć jeden koniec paska. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować