Sałatka z fasolki szparagowej, młodej cukinii, papryki i jabłka przyprawiona w orientalnym stylu. Propozycja na lekką przekąskę, pełną zdrowych składników.
Składniki:
700 g pozbawionej końcówek fasolki szparagowej
2 nieduże młode cukinie (łącznie 350 g)
1 duża czerwona papryka (300 g)
1 duże kwaśne jabłko (200 g)
14 cm – owy kawałek pora (100 g)
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki majonezu
2 – 3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki curry
sól do smaku
cukier do smaku
Fasolka szparagowa z cukinią, papryką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie (10 – 15 min), odcedzić i wystudzić.
Cukinię pokroić na ćwierćplastry, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę oraz jabłko w kostkę, pora posiekać. Rozdrobnione składniki przełożyć do miski.
2.Dodać świeże zioła i majonez, wsypać curry, wlać sok z cytryny. Całość wymieszać.
3.Na końcu dołożyć pokrojoną na małe kawałki fasolkę i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Komentarze