Wariacja w temacie sałatki jarzynowej. Danie kolorowe, pożywne i zarazem smaczne. Tym razem dodałam paprykę, cieciorkę, jabłko oraz orzechy włoskie, a poza tym świeże zioła - natkę pietruszki i rozmaryn.
Składniki:
8 większych ziemniaków (łącznie 800g)
1 większa czerwona papryka (250g)
2 średniej wielkości jabłka (łącznie 250g)
1 puszka cieciorki konserwowej (240g bez zalewy)
1 szklanka wyłuskanych, grubo siekanych orzechów włoskich (100g)
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
1/3 łyżki posiekanych igieł rozmarynu
4 - 5 łyżek majonezu
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
Sałatka ziemniaczana z papryką, cieciorką, jabłkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w małą kostkę i przełożyć do naczynia. Pozbawioną nasion paprykę pokroić w kostkę i dołożyć do ziemniaków. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, a owoce drobno pokroić - dołożyć do naczynia. Dodać także cieciorkę, orzechy oraz zioła. Całość wymieszać z majonezem, na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze