Mieszanka liściastych warzyw z dodatkiem pomidora, jabłka i jajka na twardo. Dodatkowo garść świeżych ziół i orientalna przyprawa curry. Smacznie, zdrowo i kolorowo.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 nieduża sałata, np. dębolistna o fioletowo – zielonych liściach (100 g)
1 pęczek młodych liści buraka ćwikłowego (60 g)
3 łyżki posiekanego szczawiu
2 średnie pomidory (łącznie 300 g)
1 duże jabłko (200 g)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
5 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy sarepskiej
2 łyżki soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
sól do smaku
cukier do smaku
Sałatka liściasty mix z pomidorem, jabłkiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sałatę poszarpać na małe kawałki i przełożyć do miski. Dodać posiekane liście buraka, szczaw oraz pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę jabłko. Wymienione składniki wymieszać z sokiem z cytryny.
2.Następnie dołożyć pokrojone na małe cząstki pomidory, obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka oraz musztardę, wsypać posiekane zioła i curry. Całość wymieszać z dodatkiem majonezu, na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i cukrem.
Komentarze