Fasolka (nie) po bretońsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja wersja popularnego dania z fasoli. Z podwójnej porcji- bo zawsze tyle robię, jeśli już ją gotuję, obdarowuję też rodzinkę słoikami. Każdemu bardzo smakuje. Fasolkę z powodzeniem można mrozić- po rozmrożeniu jest tak samo smaczna.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg białej fasoli "piękny Jaś"
    -0,6 dag cienkich kiełbasek wieprzowych
    -1 biała cebula
    -1 czerwona cebula
    -5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    -1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli
    -2 łyżki masła klarowanego
    -1 łyżka majeranku
    -1 łyżka kminku
    -1 łyżeczka cukru
    -sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

    Zasmażka:
    -1,5 łyżki masła
    -3 łyżki przesianej mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasolka (nie) po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Fasolę zalewamy wodą, tak aby woda wystawała ok 3 cm nad nią. Moczymy przez noc, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Następnego dnia wodę wylewamy, zalewamy fasolę świeżą wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy przez 40 minut.
  • 2 2. W tym czasie cebulkę kroimy w kostkę, a kiełbaski w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy cebulę, szklimy na rumiano. Dodajemy kiełbaski i smażymy trzy minuty mieszając od czasu do czasu. Zawartość patelni dodajemy do fasoli.
  • 3 3. Dodajemy kminek, majeranek, koncentrat, przyprawę do dań z fasoli oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Całość gotujemy do miękkości fasoli (jeszcze około 30-40 minut). Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą do powstania zasmażki. Zasmażkę stopniowo, ciągle mieszając dodajemy do garnka z fasolką. Gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała fasola Fasola Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować