Moja wersja popularnego dania z fasoli. Z podwójnej porcji- bo zawsze tyle robię, jeśli już ją gotuję, obdarowuję też rodzinkę słoikami. Każdemu bardzo smakuje. Fasolkę z powodzeniem można mrozić- po rozmrożeniu jest tak samo smaczna.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
-1 kg białej fasoli "piękny Jaś"
-0,6 dag cienkich kiełbasek wieprzowych
-1 biała cebula
-1 czerwona cebula
-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
-1 opakowanie przyprawy do dań z fasoli
-2 łyżki masła klarowanego
-1 łyżka majeranku
-1 łyżka kminku
-1 łyżeczka cukru
-sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Fasolka (nie) po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę zalewamy wodą, tak aby woda wystawała ok 3 cm nad nią. Moczymy przez noc, w razie potrzeby uzupełniając wodę. Następnego dnia wodę wylewamy, zalewamy fasolę świeżą wodą, wstawiamy na ogień i gotujemy przez 40 minut.
2.W tym czasie cebulkę kroimy w kostkę, a kiełbaski w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy cebulę, szklimy na rumiano. Dodajemy kiełbaski i smażymy trzy minuty mieszając od czasu do czasu. Zawartość patelni dodajemy do fasoli.
3.Dodajemy kminek, majeranek, koncentrat, przyprawę do dań z fasoli oraz cukier. Dokładnie mieszamy. Całość gotujemy do miękkości fasoli (jeszcze około 30-40 minut). Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Następnie masło roztapiamy na patelni, wsypujemy mąkę i mieszamy rózgą do powstania zasmażki. Zasmażkę stopniowo, ciągle mieszając dodajemy do garnka z fasolką. Gotujemy jeszcze 5 minut. Smacznego!
Komentarze