Falafel z tahini i chlebkiem

4.5 (172 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio odwiedziłem restaurację irańską, zainspirowany smakami wschodu postanowiłem zrobić własną wersję falafela :)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Falafel:
    200g suchej ciecierzycy
    pęczek świeżej kolendry
    ⅓ łyżeczki cynamonu
    ⅓ łyżeczki imbiru
    ⅓ łyżeczki kardamonu
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    pęczek pietruszki
    1 łyżeczka kuminu
    1 łyżeczka zmielonej czarnuszki
    1 limonka
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    Chlebek:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    ćwiartka masła
    ½ szklanki mleka
    Tahini:
    ½ szklanki sezamu
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Chleb Dania główne Falafel

Falafel z tahini i chlebkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalać ciecierzyce zimną wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć, wsadzić do rozdrabniacza, wraz z przyprawami, otartą skórką z limonki, sokiem, cebulą i czosnkiem. Formujemy kulki i na rozgrzanym oleju smażymy na złoty kolor. Przystępujemy do przygotowania chlebków. Masło wraz z mlekiem doprowadzamy do wrzenia, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól. Robimy zagłębieni i wlewamy strumieniem, mleko z masłem. Wyrabiamy gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy mocno suchą patelnię i smażymy aż powstaną bąble po 1 stronie. Sezam prażymy na patelni, wkładamy do wysokiego naczynia i dodajemy trochę oliwy. Blendujemy tak długo aż zawarty w sezamie olej zostanie uwolniony. Podajemy na placku wraz z pastą tahini. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować