Falafel

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Szybka do przygotowania przekąska, którą można się nasycić.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g ciecierzycy
    1/3 łyżeczki sól
    1/3 łyżeczki pieprz
    1/3 łyżeczki cynamon
    1/3 łyżeczki kminku
    1 cebula
    garść świeżej posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka czosnku
    olej

    (ewentualnie: bułka tarta/ jajko)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Falafel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zamoczyć na noc w wodzie. Następnego dnia zmielić w maszynce do mielenia, dodając sodę oczyszczoną oraz cebulę. Do masy dodać przyprawy oraz pietruszkę. Dla uzyskania lepszej lepkości obtoczyć w bułce tartej lub dodać jajko. Ulepić małe kotleciki, następnie spłaszczyć lekko. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Podawać z hummusem, sosami lub warzywami.

Porady

Ciecierzycę najlepiej zmielić w maszynce do mięsa, by nie zniszczyć blendera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować