Falafel z ciecierzycy i z zielonego groszku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Pyszna uczta z kuchnią z Dalekiego Wschodu. Falafele z ciecierzycą i zielonym groszkiem doprawione kiszoną cytryną. Jeśli jeszcze nie jedliście kiszonych cytryn to bardzo zachęcam Was do samodzielnego ich ukiszenia, zakupu w sklepach ze zdrową żywnością. Falafele podałam na hummusie z pieczoną cieciorką, z liśćmi nasturcji, której nasiona posiałam na parapecie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • Na falafele:

    200 g ugotowanej ciecierzycy (wzięłam gotową ze słoika)

    100-150 g mrożonego zielonego groszku (lekko rozmrożony)

    2 łyżki mąki np. z ciecierzycy

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1/2 mięty ( z doniczki)

    ćwiartka kiszonej cytryny lub ostatecznie skórka z cytryny

    1 łyżeczka mielonego kminu

    1/2 łyżeczki chili w płatkach

    olej do smażenia Hummus:

    200 gram ciecierzycy + woda z gotowania lub ze słoika + 2 łyżki

    1/2 ostrej papryki w proszku

    1 łyżka tahiny lub masła orzechowego ( dziś użyłam migdałowego)

    1/2 ząbka czosnku

    sól himalajska do smaku

    2 łyżki oliwy z oliwy

    1/2 łyżeczki skórki z cytryny np. bio

    1-2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Falafel

Falafel z ciecierzycy i z zielonego groszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie łyżki ciecierzycy oprósz pikantną papryką w proszku. Możesz upiec w piekarniku ( jeśli coś pieczesz przy okazji) lub usmażyć na złoto w niewielkiej ilości oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku.

    Przygotuj humus. Wszystkie składniki humusu umieść w malakserze i zmiksuj na krem. Rozłóż na talerze.

    W tym samym malakserze po zmiksowaniu hummusu umieść składniki falafeli. Cytrynę kiszoną wcześniej przesiekaj. Zmiksuj ale tak aby było widać kawałki warzyw. Rozgrzej olej na patelni i na rozgrzany wykładaj łyżką małe kotleciki ( można uformować kulki i usmażyć w głębokim oleju- ale wybrałam "chudszy" sposób). Smaż kilka minut z obu stron. Wysmażone połóż na chwilę na ręcznik papierowy.
    Na hummusie ułóż kilka falafeli posyp np. nasturcją lub kolendrą. Dodałam też czerwoną kiszoną kapustę, która dobrze się wkomponowała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować