Pyszne i chrupiące ekspresowe zapiekanki z dowolnym farszem na chlebie tostowym to doskonała propozycja na sycące danie. U nas sprawdziły się na Sylwestra, zachęcam do przygotowania.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Farsz z pieczarkami:
150 g żółtego sera
150 g szynki
200 g pieczarek
1/2 czerwonej papryki
mały pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz
olej lub masło do smażenia
Farsz z kurczakiem:
2 duże piersi z kurczaka
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka przyprawy do kurczaka
spora szczypta pieprzu
puszka kukurydzy
mały pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
mały pęczek szczypiorku
2 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
Ekspresowe zapiekanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz z pieczarkami: pieczarki i paprykę umyć, pokroić w kostkę lub talarki, poddusić na odrobinie oleju lub masła. Ostudzić i odsączyć. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki, szynkę pokroić w paseczki. Szczypiorek i koperek umyć i pokroić drobno. Składniki farszu połączyć w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Farsz doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
2.Farsz z kurczakiem: piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i doprawić przyprawą do kurczaka, pieprzem i słodką papryką. Ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Szczypiorek i koperek umyć i pokroić drobno. Składniki farszu połączyć w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Farsz doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
3.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć kromki chleba, na każdą nałożyć farsz. U mnie wyszło 9 zapiekanek z farszem z pieczarkami i 9 zapiekanek z farszem z kurczakiem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 8 - 10 minut. Podawać na ciepło.
Komentarze