Ekspresowe Ciastka Jeżyki

4.5 (199 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Te ciasteczka są po prostu super ! Przygotowuje się je w dosłownie 15 minut, a potem przyjemności z jedzenia jest mnóstwo :)
Najlepiej smakują na drugi dzień kiedy czekolada idealnie zastygnie a całe ciastko przejdzie wszystkimi smakami :)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 24 ciastka:

    1 i 1/2 tubki mleka zagęszczonego słodzonego (razem około 225 g)
    1 tabliczka deserowej czekolady (może też być mleczna jeśli lubicie bardzo słodkie ciastka)
    2-3 łyżki cukru
    50 g masła
    10 garści ryżu lub pszenicy preparowanej bez miodu
    około 5 łyżek pokruszonych na drobno płatków kukurydzianych
    garść rodzynek, posiekanych orzechów, migdałów itp.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ekspresowe ciastka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. . Masło, cukier, czekoladę i mleko z tubek umieścić w garnuszku, rozpuścić i zagotować.
    2. Następnie dosypać płatki kukurydziane, ryż/pszenicę, orzechy, rodzynki itp. tyle aby masa była dość gęsta.
    3. Małą łyżeczką wykładamy porcje na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, formując ciasteczka. Zostawiamy najlepiej na całą noc w temp. pokojowej do całkowitego zastygnięcia, a rano pałaszujemy ;) Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować