Ciastka jeżyki

5 (163 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ciastka są tak proste w wykonaniu, że moja córka poradziła sobie z nimi wyśmienicie. Ciasteczka są bardzo kruche i efektownie wyglądają.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej,
    1 jajko,
    1 żółtko,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    15 dkg masła (miękkie),
    50 g cukru pudru,
    szczypta soli,
    1 łyzka śmietany 12% lub 18%
    aromat cytrynowy lub skorka z cytryny
    do dekoracji:
    tabliczka gorzkiej czekolady,
    2 łyżki śmietany 30% lub mleka,
    20 dkg zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciastka

Ciastka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miksowanie ciasta 1. Masło ucieramy z pudrem, dodajemy jajko, żółtko i śmietanę. Ucieramy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i proszek, wsypujemy stopniowo do masy. Dodajemy aromat lub skórkę startą z cytryny.Zagniatamy ciasto. W razie gdyby ciasto było klejące podsypujemy mąką.
  • formowanie kulek 2. Z ciasta odrywamy małe jednakowej wielkosci kawałki. Formujemy kulkę i spłaszczamy ją z jednej strony. Układamy na blaszkę i pieczemy ok 20 minut 160 stopniach- do lekkiego zrumienienia. Studzimy ciastka.
  • dekorowanie 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy. Orzechy wysypujemy na płaski talerz. Ciasto grubszą stroną maczamy w czekoladzie bądź smarujemy pędzelkiem z czekoladą i obtaczamy w orzechach. Pędzelkiem malujemy oczy i nosek. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe:)
  • jeżyki 4. ciastka gotowe do zajadania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować