Ciastka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z pudrem, dodajemy jajko, żółtko i śmietanę. Ucieramy. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i proszek, wsypujemy stopniowo do masy. Dodajemy aromat lub skórkę startą z cytryny.Zagniatamy ciasto. W razie gdyby ciasto było klejące podsypujemy mąką.
2.Z ciasta odrywamy małe jednakowej wielkosci kawałki. Formujemy kulkę i spłaszczamy ją z jednej strony. Układamy na blaszkę i pieczemy ok 20 minut 160 stopniach- do lekkiego zrumienienia. Studzimy ciastka.
3.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy. Orzechy wysypujemy na płaski talerz. Ciasto grubszą stroną maczamy w czekoladzie bądź smarujemy pędzelkiem z czekoladą i obtaczamy w orzechach. Pędzelkiem malujemy oczy i nosek. Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe:)
Komentarze