Ciastka "jeżyki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane drobno masło, czekoladę, jajko, żółtko, cukier puder, jogurt, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy najpierw kulkę wielkości orzecha włoskiego, a następnie wydłużamy z jednej strony by nadać kształt buzi jeża. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 15-20 minut (pieczenie to tak naprawdę sprawa indywidualna każdego piekarnika, nie odgadniesz czy mój piecze tak samo jak Twój itp.)
Upieczone jeżyki studzimy, a w tym czasie podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną. Przygotowaną polewą smarujemy „grzbiet” jeża i od razu obtaczamy w startych, włoskich orzechach. Na końcu, pozostałą czekoladą malujemy oczka i nosek. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia polewy, na ok 1 godzinę.
Komentarze