Ciastka "Jeżyki"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zauroczyłam się nimi u użytkowniczki @lucyna19 i postanowiłam zrobić swoje stadko :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ok 35 sztuk:

    400g mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    150g masła
    50g cukru pudru
    ⅓ drobno posiekanej lub startej tabliczki białej czekolady
    szczypta soli
    1 łyżka jogurtu
    1 łyżka cukru waniliowego

    Dekoracja:
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    ⅕ szklanki słodkiej śmietanki (ok 50ml)
    20 dkg zmielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciastka "jeżyki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane drobno masło, czekoladę, jajko, żółtko, cukier puder, jogurt, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto, które owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

    Po tym czasie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy najpierw kulkę wielkości orzecha włoskiego, a następnie wydłużamy z jednej strony by nadać kształt buzi jeża. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 170ºC piekarnika na ok 15-20 minut (pieczenie to tak naprawdę sprawa indywidualna każdego piekarnika, nie odgadniesz czy mój piecze tak samo jak Twój itp.)

    Upieczone jeżyki studzimy, a w tym czasie podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę mleczną. Przygotowaną polewą smarujemy „grzbiet” jeża i od razu obtaczamy w startych, włoskich orzechach. Na końcu, pozostałą czekoladą malujemy oczka i nosek. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia polewy, na ok 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować