Ciasteczka robi się bardzo szybko! Choć to trudne, najlepiej pozostawić je do drugiego dnia, aby odwilgły. Mnie udało się tylko kilka zachować, pozostałe zostały zjedzone od ręki:).
Składniki:
Składniki na około 25 sztuk:
• 200 g mąki tortowej,
• 100 g cukru pudru,
• 1 jajko,
• ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
• 120 g masła,
Dekoracja:
• 1 tabliczka czekolady,
• 1 łyżka mleka,
• 1 opakowanie czekoladowej posypki
Ciastka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: jajko, cukier, masło oraz proszek do pieczenia.
2.Energicznie zagniatamy ciasto.
3.Z gotowego odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Z ciasta toczymy kulkę, którą z jednej strony spłaszczamy formując „łezkę”. Tak uformowane kawałki ciasta układamy na przygotowaną blaszkę. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180°C do zrumienienia.
4.Upieczone studzimy. Ostygnięte dekorujemy, tak by powstały jeże!
5.Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy ciasteczka do ¾ długości (Zaostrzony koniec nie smarujemy).
Komentarze