Ciastka jeżyki

4.5 (167 ocen)

Ciasteczka robi się bardzo szybko! Choć to trudne, najlepiej pozostawić je do drugiego dnia, aby odwilgły. Mnie udało się tylko kilka zachować, pozostałe zostały zjedzone od ręki:).

Składniki:

  • Składniki na około 25 sztuk:
    • 200 g mąki tortowej,
    • 100 g cukru pudru,
    • 1 jajko,
    • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 120 g masła,
    Dekoracja:
    • 1 tabliczka czekolady,
    • 1 łyżka mleka,
    • 1 opakowanie czekoladowej posypki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka jeżyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta: jajko, cukier, masło oraz proszek do pieczenia.
  • gotowe ciasto 2. Energicznie zagniatamy ciasto.
  • formowanie 3. Z gotowego odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Z ciasta toczymy kulkę, którą z jednej strony spłaszczamy formując „łezkę”. Tak uformowane kawałki ciasta układamy na przygotowaną blaszkę. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180°C do zrumienienia.
  • upieczone ciasteczka 4. Upieczone studzimy. Ostygnięte dekorujemy, tak by powstały jeże!
  • nałożenie polewy 5. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną smarujemy ciasteczka do ¾ długości (Zaostrzony koniec nie smarujemy).
  • nałożenie posypki 6. Czekoladowe plecyki jeżów posypujemy posypką. Pozostałą czekoladą rysujemy oczy i nosek.
  • pozostawienie do zastygnięcia 7. Ciasteczka pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować