Ciastka "Jeżyki"

4.5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Urocze i pyszne ciasteczka, znikają ze stołu w mgnieniu oka.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 1 i 1/3 szk,
    cukier 1/4 szk,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    jajka 1 szt,
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
    margaryna 75 g,
    Do dekoracji:
    czekolada gorzka 100 g,
    mleko 2 łyżki,
    posypka czekoladowa,
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciastka "jeżyki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicy. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, proszek do pieczenia, margarynę i zagnieść ciasto. Odrywać kawałki ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki spłaszczyć i z jednej strony rozciągnąć tworząc "łezkę". Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. Ciastka ostudzić.
    Dekoracja: Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. 3/4 ciasta posmarować czekoladą i posypać posypką. Z przodu narysować oczy i nos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować