Dżem z renklod

4.47 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Doskonały do ciast i deserów

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:

    3 kg renklod
    1 kg cukru
    3 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dżemy

Dżem z renklod - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte śliwki pozbawiamy pestki i kroimy na ćwiartki. Śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na godzinę, a następnie wstawiamy je na palnik.
    Kiedy śliwki zaczną się gotować zmniejszamy płomień i mieszając co jakiś czas gotujemy do zgęstnienia. Gdy dzem zacznie tężeć, dodajemy sok z cytryny.
    Pod koniec gotowania dżem należy często mieszać aby nie przypalił się.dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pasteryzujemy około pół godziny

Porady

Prostszy sposób na dżem to zrobienie z renklod soku w sokowniku i przełożenie do słoików pozostałości po nim.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować