Nalewka z renklod

4.41 (187 ocen)

  • 30 min

Przepyszna nalewka ze śliwek renklod. Sprawdzony przepis mojej mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 1kg bardzo dojrzałych renklod,
    4 szkl. spirytusu,
    3 szkl. wody,
    2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.41 (187 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z renklod - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Renklody umyć, osuszyć, wydrylować, przekrawając na połówki. Śliwki włożyć do dużego słoja ( dodając cztery - pięć pestek) lub butli, zalać spirytusem, zamknąć. Pozostawić w temperaturze pokojowej, w ciemnym pomieszczeniu na cztery tygodnie. Z wody i cukru ugotować syrop i gorący wlać do pojemnika z nalewką, wstrząsnąć, żeby się płyny wymieszały i przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Nalewkę wlać do suchych, wygotowanych butelek. Pozostałe po zlaniu nalewki śliwki można przesypać cukrem, Po około dziesięciu dniach zlać płyn, który można potraktować jako likier. Śliwki nadadzą się do przełożenia ciasta.

Porady

Im dłużej przechowamy nalewkę, tym będzie lepsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować