Dżem z cukini

  • wyświetlono: 360 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

idealny do przekładania ciast, do nadziewania nalesników czy deserów.

bozena
  • 5 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

1 i 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
szklanka cukru
torebka galaretki cytrynowej
sok
skóra c cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z cukini

  • 1. 1. Cukinie , obieramy ze skórek, pozbywamy sie gniazd nasiennych , drobno ścieramy lub kroimy bardzo drobno
    Starta cukinie wkładamy do garnka,dusimy na papkę na małym ogniu, często mieszając. Dokładamy cukier, galaretkę sok i skórke z cytryny.
    2. Smażymy ok. 30 min, na małym ogniu, nadal często mieszając.
    3. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie i stawiamy do góry dnem.
    Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce wtedy na idealnie scieta konsystencje .Smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoDeserCukiniacytrynadżemPrzetworydzem z cukinicikinowy dżem

Komentarze

Podobne przepisy

dżem

Dodane przez: AnnaKoziel

Dżem z czereśni

Niestety, sezon na czereśnie i...

dzem z arbuza

Dodane przez: lucyna19

Dżem z arbuza

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem...

Dżem z jabłek antonówek

Dodane przez: Świeca Urszula

Dżem z jabłek antonówek

Łatwy do wykonania, niski koszt...

.

Dodane przez: Anitka0804

Dżem z aronii

Dżem z aronii ma nieco cierpkawy...

Dżem z dyni pomarańczowy

Dodane przez: joanna30

Dżem z dyni pomarańczowy

Pyszny, nietypowy smak dżemu poprawi...

Dżem z cukinii

Dodane przez: ewiczka2304

Dżem z cukinii

Pyszny dżem z zaskakującego składnika...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE