Dżem z cukini

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

idealny do przekładania ciast, do nadziewania nalesników czy deserów.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
    szklanka cukru
    torebka galaretki cytrynowej
    sok
    skóra c cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dżem z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinie , obieramy ze skórek, pozbywamy sie gniazd nasiennych , drobno ścieramy lub kroimy bardzo drobno
    Starta cukinie wkładamy do garnka,dusimy na papkę na małym ogniu, często mieszając. Dokładamy cukier, galaretkę sok i skórke z cytryny.
    2. Smażymy ok. 30 min, na małym ogniu, nadal często mieszając.
    3. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy szczelnie i stawiamy do góry dnem.
    Przechowujemy w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce wtedy na idealnie scieta konsystencje .Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować