Ciasto z dżemem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka roztrzepane z cukrem waniliowym i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
2.Masa: cukinie obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy cukier i galaretki. Mieszając, gotujemy 10 minut. Doprawiamy kwaskiem. Ciepłą masę wykładamy na biszkopt. Studzimy.
3.Pianka: śnieżki ubijamy według przepisu na opakowaniu. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, mieszamy z ubitą śnieżką. Wykładamy na masę z cukinii. Odstawiamy do stężenia.
Komentarze