Ciasto z dżemem z cukinii

4.47 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wszystkich, których częstuję tym ciastem, zaskakuje zielony kolor masy i to, że jest z cukinii.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 5 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● po 1/2 szkl. mąki tortowej i ziemniaczanej
    ● 1,5 łyżeczki proszku do piecz.
    ● cukier waniliowy
    Masa:
    ● 2 kg cukinii
    ● 1 szkl. cukru
    ● 2 galaretki agrestowe
    ● 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    Pianka:
    ● 2 śnieżki
    ● 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

4.47 (201 ocen)

Ciasto z dżemem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka roztrzepane z cukrem waniliowym i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 25x40 cm. Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
  • 2. Masa: cukinie obieramy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wsypujemy cukier i galaretki. Mieszając, gotujemy 10 minut. Doprawiamy kwaskiem. Ciepłą masę wykładamy na biszkopt. Studzimy.
  • 3. Pianka: śnieżki ubijamy według przepisu na opakowaniu. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzącej wody. Gdy zaczną tężeć, mieszamy z ubitą śnieżką. Wykładamy na masę z cukinii. Odstawiamy do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować