Dżem z cukini

5 (169 ocen)

  • 60 min

W tym roku mam mnóstwo cukini ze swojej działki, więc postanowiłam i ja spróbować zachwalanego dżmiku i muszę przyznać skromnie że dżem jest mega pyszny - gorąco polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 2,5 kg cukini waga po obraniu
    60 dkg cukru
    3 galaretki o jednakowym smaku (ja użyłam brzoskwiniowych)

Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Dżem z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie zetrzeć na tarce na małych oczkach, zasypać cukrem. Gotować aż zrobi się szklista.
  • 2. Całość wszystko zblenderować, i jeszcze smażyć aż zacznie gęstnieć. Wyłączyć i wsypać galaretki w proszku. Całość dokładnie wymieszać.
  • 3. Gorący dżem przekładany do wymytych słoiczków, zakręcamy.
  • 4. Pasteryzyjemy ok.5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Galaretka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pasteryzacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować