DYNIOWY SERNIK Z PIANKĄ BUDYNIOWĄ BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

Puszysty i bardzo wilgotny, zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:

    60 g mąki krupczatki
    60 g mąki żytniej
    1 żółtko
    10 g ksylitolu
    15 g kakao
    50 ml mleka

    Masa serowa:

    500 g sera białego chudego
    200 ml mleka 0,5%
    30 g mąki ziemniaczanej
    270 g puree z dyni *
    ½ łyżeczki mielonego imbiru
    2 jajka
    50 g ksylitolu
    Aromat pomarańczowy

    Pianka budyniowa:

    2 białka
    ½ opakowania budyniu waniliowego
    25 g ksylitolu
    Tortownica 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery Beza Pianka Puree

Dyniowy sernik z pianką budyniową bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1j0uhnx 1. Ciasto:
    Do miski wsypać obie mąki, dodać ksylitol i kakao. Wymieszać. Połączyć z żółtkiem i mlekiem. Wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Ser zmiksować z mlekiem na gładko. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem brzozowym na jasny puszysty krem.
  • image-0cdm71w 3. Następnie dodać puree z dyni i również wymieszać. Do miski dodać przesianą mąkę ziemniaczaną ,dodać aromat i imbir i po raz kolejny zmiksować. Po łyżce dodawać ser i całość dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę.
  • image-1fwwl1k 4. W dwóch partiach dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto. Blaszkę z sernikiem wstawić do większej formy wypełnionej do połowy wrzątkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 40 minut.
  • image-04ejlln 5. Pianka bezowa:
    Do miski przelać białka. Ubić je na sztywno. Następnie po łyżeczce dodawać ksylitol i mieszać aż masa będzie błyszcząca. Na koniec dodać proszek budyniowy i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na masie serowej i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z kąpieli wodnej ,ostudzić. Schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!

Porady

* puree z dyni można przygotować: obraną dynię pokroić i włożyć do piekarnika i gdy będzie miękka zmiksować, lub ugotować z małą iloscią wody do miękkości a następnie zmiksować. *100 g to 116 kcal

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować