60 g mąki krupczatki
60 g mąki żytniej
1 żółtko
10 g ksylitolu
15 g kakao
50 ml mleka
Masa serowa:
500 g sera białego chudego
200 ml mleka 0,5%
30 g mąki ziemniaczanej
270 g puree z dyni *
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 jajka
50 g ksylitolu
Aromat pomarańczowy
Pianka budyniowa:
2 białka
½ opakowania budyniu waniliowego
25 g ksylitolu
Tortownica 20 cm
Dyniowy sernik z pianką budyniową bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać obie mąki, dodać ksylitol i kakao. Wymieszać. Połączyć z żółtkiem i mlekiem. Wyrobić na gładkie i jednolite ciasto. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 180 st około 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
2.Ser zmiksować z mlekiem na gładko. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem brzozowym na jasny puszysty krem.
3.Następnie dodać puree z dyni i również wymieszać. Do miski dodać przesianą mąkę ziemniaczaną ,dodać aromat i imbir i po raz kolejny zmiksować. Po łyżce dodawać ser i całość dokładnie wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę.
4.W dwóch partiach dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na ciasto. Blaszkę z sernikiem wstawić do większej formy wypełnionej do połowy wrzątkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 40 minut.
5.Pianka bezowa:
Do miski przelać białka. Ubić je na sztywno. Następnie po łyżeczce dodawać ksylitol i mieszać aż masa będzie błyszcząca. Na koniec dodać proszek budyniowy i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na masie serowej i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z kąpieli wodnej ,ostudzić. Schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!
Porady
* puree z dyni można przygotować: obraną dynię pokroić i włożyć do piekarnika i gdy będzie miękka zmiksować, lub ugotować z małą iloscią wody do miękkości a następnie zmiksować.
*100 g to 116 kcal
Komentarze