Dynia świetnie nadaje się do ciast, nie tylko dlatego, że nadaje im pozytywnego, słonecznego koloru. Ciasto z dyni często urozmaicamy o korzenne przyprawy – cynamon, imbir, gałkę muszkatołową. Nie tylko podkręcają one smak tego warzywa, ale i mają właściwości rozgrzewające, co przyda się właśnie jesienią. No i pachnące cynamonem ciasto idealnie pasuje do kubka ciepłej herbaty!

Dynia jest niskokaloryczna, nie musimy się więc obawiać, że jej dodatek wpłynie na naszą linię, kiedy sięgniemy po kolejny kawałek. Wręcz przeciwnie! Dynia zamieniona na mus często wykorzystywana jest w kuchni jako zamiennik jajek, mamy więc tu kolejną zaletę takiego ciasta. Podobnie jak inne ciasta z warzywami, dodanie do wypieku puree z dyni czy starcie jej na tarce, sprawia, że wypieki pozostają dłużej wilgotne i świeże.

 

Ciasto z dyni - którą odmianę wybrać?

Jaka odmiana dyni najlepiej nadaje się do ciast? W artykule dynia – popularne odmiany prezentujemy najpopularniejsze gatunki tego warzywa i podpowiadamy, jak najlepiej je wykorzystać. Zależnie od tego, czy ciasto z dyni chcemy wzbogacić o puree czy dynię zetrzeć na tarce, warto wybrać odpowiedni jej rodzaj. Wiadomo – jedne zawierają więcej wody, inne są bardziej suche, jedne można wykorzystać ze skórką, a inne podczas pieczenia zmieniają całkowicie swoja strukturę. Wiedząc, która dynia, do czego bardziej się nada, możemy odpowiednio wykorzystać to warzywo w przygotowaniu naszych dań, nie tylko tych słodkich.


Ciasto z dyni - przechowywanie warzywa

Ciasto z dyni nie powstanie, jeśli wcześniej nie zadbamy odpowiednio o to pomarańczowe warzywo. Dynie wybrane do przechowywania powinny mieć nieuszkodzoną skórkę i ogonek – jeśli jest on urwany i odkrywa choć trochę miąższu, dynia może spleśnieć. Przy wyborze powinniśmy się kierować zasadą – im piękniejsza tym lepsza. Dynie powinno się przechowywać w suchym, chłodnym, ale nie zimnym, zaciemnionym miejscu. Jeśli spełnimy te warunki, nasza dynia może przetrwać nawet całą zimę. W przypadku, kiedy nasze ciasto z dyni jest już zrobione, a warzywo jest tylko w połowie zużyte, wtedy należy podzielić je na mniejsze kawałki i przechowywać w lodówce maksymalnie 4-5 dni.

Kiedy wiemy, już jak obchodzić się z dynią, wybierzmy odpowiedni przepis! W naszej galerii wybraliśmy aż 15 różnorodnych receptur, aby każdy miał wybór. Mamy tu zarówno proste ciasto z dyni z dodatkiem pachnących przypraw czy babkę dyniową, zaskakującą dyniową wariację na temat ciasta 3 bit, sernik dyniowy, czy zaskakujący tort bezowy z kremem dyniowym. Warto w sezonie wypróbować niejeden przepis, bo takie ciacho, niezależnie, które wybierzecie to kwintesencja jesieni!
 


A jeśli poza ciastem szukasz innych dyniowych dań, zobacz nasze galerie:


zupa z dyni na 14 sposobów

32 potrawy z dyni

14 przepisów na przetwory z dyni