Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem

0 (0 ocen)

Smażony ryż z patelni w jesiennych kolorach i smakach. Dodatek puree z dyni sprawia, że risotto jest kremowe, lekko słodkawe i w pięknym pomarańczowym kolorze. Smaczne danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
    1 filet z kurczaka
    1 cebula
    1 papryka czerwona
    200 ml wina białego wytrawnego
    ok 3 szklanki bulionu drobiowego
    1 szklanka puree z dyni
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka przyprawy curry
    sól
    pieprz czarny mielony
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dyniowe risotto z papryką i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Obsmażyć krótko i ściągnąć z patelni.
  • 2. Na tej samej patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie skrojoną, czerwoną paprykę. Chwilę podsmażyć i wsypać surowe ziarna ryżu. Mieszając smażyć, aż ryż stanie się szklisty.
  • 3. Wlać wino, a kiedy odparuje można rozpocząć proces dolewania gorącego bulionu. Do ryżu wlewamy po jednej chochli gorącego bulionu i gotujemy do całkowitego wchłonięcia się płynu. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki. Na końcu dodać puree z dyni i obsmażone kawałki kurczaka. Wymieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

Porady

Do tego dania najlepszy będzie ryż arborio.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować