Risotto dyniowe

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Kremowe risotto z dodatkiem dyni, wegetariańskie danie na obiad czy kolację.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na 2 porcje
    1/2 szklanki ryżu arborio
    2 szalotki
    400 g dyni Hokkaido (waga bez pestek, ale ze skórą)
    Oliwa do smażenia
    600-700 ml bulionu
    200 ml białego wytrawnego wina
    200 ml słodkiej śmietany
    3 łyżki tartego parmezanu
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    Do podania
    2 łyżki masła
    Kilka listków szałwii
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Risotto

Risotto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Szalotki posiekaj w kostkę. Dynię pokrój w dużą kostkę. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć szalotki, przesmaż krótko, dodaj dynię i smaż ok 2-3 minuty. Dodaj ryż, przemieszaj krótko, wlej wino i mieszaj. Wino powinno odparować.
    2. Ryż podlewaj gorącym bulionem 1-2 chochelki, gotuj i mieszaj aż ryż wchłonie płyn. Proces powtarzaj aż ryż zrobi się al dente.
    3. Do ryżu dodaj śmietankę, parmezan, sól, pieprz i z 2 szczypty gałki muszkatołowej. Wymieszaj, ale już nie gotuj.
    4. Na osobnej patelni rozgrzej masło, ułóż listki szałwii i lekko je przesmaż. Aromatycznym masłem skrop risotto. Można podawać też z usmażoną szałwią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować