Kremowe risotto z dodatkiem dyni, wegetariańskie danie na obiad czy kolację.
25 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
Na 2 porcje
1/2 szklanki ryżu arborio
2 szalotki
400 g dyni Hokkaido (waga bez pestek, ale ze skórą)
Oliwa do smażenia
600-700 ml bulionu
200 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietany
3 łyżki tartego parmezanu
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Risotto dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Szalotki posiekaj w kostkę. Dynię pokrój w dużą kostkę. Na patelnię wlej oliwę, wrzuć szalotki, przesmaż krótko, dodaj dynię i smaż ok 2-3 minuty. Dodaj ryż, przemieszaj krótko, wlej wino i mieszaj. Wino powinno odparować.
2. Ryż podlewaj gorącym bulionem 1-2 chochelki, gotuj i mieszaj aż ryż wchłonie płyn. Proces powtarzaj aż ryż zrobi się al dente.
3. Do ryżu dodaj śmietankę, parmezan, sól, pieprz i z 2 szczypty gałki muszkatołowej. Wymieszaj, ale już nie gotuj.
4. Na osobnej patelni rozgrzej masło, ułóż listki szałwii i lekko je przesmaż. Aromatycznym masłem skrop risotto. Można podawać też z usmażoną szałwią.
Komentarze