Dyniowe muffinki z lukrem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mega wilgotne i pachnące jesienią muffinki, na bazie pulpy z dyni polane lukrem.

Propozycja na słodki poczęstunek zarówno dla gości jak i dla najmłodszych szczególnie, że dynia w ogóle jest niewyczuwalna w tym wypieku. Pomarańczowy intensywny kolor zachęca do spróbowania. Na pewno na jednej się nie skończy!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek

    50 dag dyni Hokkaido bez pestek

    ½ szklanki wody

    40 dag mąki pszennej

    13 dag masła

    20 dag cukru muscovado

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 łyżeczka naturalnego aromatu z pomarańczy

    Lukier:

    ½ szklanki cukru pudru

    1 łyżka wody

    Kilka kropli naturalnego ekstraktu z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki Lukier

Dyniowe muffinki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię pokroić w kostkę (odmianę Hokkaido nie obieramy ze skórki) przełozyć do rondelka wlać wodę i gotować na wolnym ogniu aż będzie miękka, wsypać brązowy cukier , dodać masło i gotować krótką chwilę aż cukier i masło się rozpuszczą, zestawić z ognia, dodać naturalny ekstrakt z pomarańczy i całość zmiksować blenderem na gęstą pulpę. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać rózgą
  • 2. Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypa do pulpy i dokładnie ręcznie wymieszać.

    Białka jaj ubić na puszystą pianę, wmieszać w ciasto delikatnie mikserem na najniższych obrotach.

    Papierowe papilotki umieszczone w formie na muffinki napełniać ciastem do ¾ objętości. Nagrzać piekarnik do 180*c z termo obiegiem. Piec około 25/30 minut. Wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować