Muffinki - Babeczki Dyniowe

4.33 (6 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Są bardzo puszyste, delikatne w smaku, lekko wilgotne. Znikają tak szybko jak szybko się je przygotowuje.

  • 1 godz. 5 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jajka
    ok. 1/2 szklanki cukru kryształu
    ok. 1/3 szklanki oleju
    1 szklanka mąki
    1 pełne szklanka startej dyni ( użyłam piżmowej )
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cynamonu
    papierowe papilotki do muffinek

    dekoracja:

    cukier puder
    1 łyżka przegotowanej wody lub soku z cytryny
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Muffinki - babeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni.
    Dynię ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon - dokładnie ucieramy - mieszamy. Później dodajemy startą dynię i dokładnie mieszamy. Wykładamy do 3/4 foremek pieczemy ok. 25 min.w temp. 180 stopni. do suchego patyczka.

    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia. Przygotowujemy gęsty lukier z cukru pudru i wody, polewamy ostygnięte babeczki i posypujemy kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować