Dyniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznij od rozgrzania piekarnika do 170°C i przygotowania sobie tortownicy. W tym celu tortownice należy szczelnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową.
2.Aby wykonać sernik musisz wymieszać puree z dyni z twarogiem.
3.odaj jajka, ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz cynamon, ziele angielskie, imbir, sól i sok z cytryny. Na koniec dodaj cukier puder.
4.Włóż tortownicę do większego, szczelnego pojemnika, najlepiej dużej brytfanki. W ostateczności możne to być większa tortownica, ale koniecznie również zabezpieczona folią aluminiową od zewnątrz. Przelej masę serową do małej tortownicy, a większe naczynie napełnij wodą, najlepiej gorącą.
5.Piecz sernik przez 40 minut.
6.Wyjmij go, ostudź i zdejmij folię (inaczej sernik może być zbyt wilgotny). Włóż do lodówki na całą noc.
7.Kiedy, sernik jest już zwarty wyłóż go na paterę i przystrój owocami. Ja użyłam półksiężyców z nektarynek. Bardzo dobrze pasować będzie również czerwona porzeczka.
Smacznego!
Komentarze