Truskawkowe kapelusze

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Truskawki są obok czereśni moim ulubionym letnim owocem. W tym przepisie, są one sycącą przekąską, lekko kwaskową.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    małe świeże truskawki
    1 jajko
    cukier puder, do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Truskawkowe kapelusze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  • 2. 2. Rozłóż ciasto francuskie na stole.
  • 3. 3. Wytnij z ciasta okrąg średnicy około 5cm.
  • 4. 4. Następnie z połowy tych okręgów wytnij w środku kolejny średnicy około 2,5cm.
  • 5. 5. Pełne okręgi ułóż na blasze do pieczenia, ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia, bądź mata silikonową.
  • 6. 6. Rozbełtaj jako i posmaruj nim pełne okręgi.
  • 7. 7. Na pełne okręgi połóż "obręcze" z ciasta. Całość lekko posmaruj jajkiem.
  • 8. 8. Na środek połóż truskawkę. Całość włóż do piekarnika i piecz, aż ciasto będzie lekko złote, około 20-25minut.
  • 9. 9. Wyjmij "kapelusze" i pozwól im lekko przestygnąć.
  • 10. 10. Przed podaniem posyp całość cukrem pudrem

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Owoce Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować