Dwukolorowa strucla świąteczna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Świąteczny jadłospis nie obędzie się bez pysznej strucli makowej pełnej bakalii i słodkiego lukru ma pyszny aksamitny smak prawdziwy zapach Świąt Bożego Narodzenia..:)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    65 dag mąki pszennej tortowej
    1 czubata łyżka kakao
    35 g świeżych drożdży
    350 ml mleka 3,2%
    1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej
    120 g cukru
    ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego
    2 jajka
    70 g masła lub margaryny
    szczypta soli

    Masa makowa:
    1,5 szklanki suchego maku
    400 ml mleka
    3 cukru pudru trzcinowego
    2 łyżki miodu
    1 jajko
    1 łyżka rodzynek
    1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1 łyżka pokrojonych suszonych moreli
    1 łyżka mielonych orzechów włoskich
    olejek migdałowy

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru trzcinowego
    kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego
    skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla Desery

Dwukolorowa strucla świąteczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać.
  • 3. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki rozłożyć na ukos na białym cieście co 10 cm lekko spłaszczyć wałkiem rozsmarować równomiernie masę makową -zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei.
  • 4. LUKIER: Białko jaja ubić na sztywną pianę dodać przesiany cukier puder oraz olejek zmiksować na gładki lśniący lukier, udekorować zimne strucle, posypać skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować