Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami

4.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Drożdżowe ciasto z masą makowo-jabłkową z bakaliami. Całość polana lukrem i posypana skórką pomarańczową. Bogactwo smaku, któremu nikt się nie oprze.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    Mąka pszenna - 480g
    Drożdże - 20g
    Jajko - 1szt
    Cukier - 50g
    Masło - 50g
    Mleko - 150g

    Masa makowo-jabłkowa:
    Mak suchy mielony - 100g
    Mleko - 140ml
    Bakalie - 120g (rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa)
    Jabłka prażone z cukrem - 400g
    Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka lub do smaku

    Lukier:
    Cukier puder - 3 łyżki
    Sok z limonki (lub cytryny) - 1 łyżka

    Dodatkowo:
    Skórka pomarańczowa do posypania
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Ciasto drożdżowe

Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami 1. Ciasto drożdżowe:
    Mleko podgrzewamy z masłem i łyżką cukru. Powinno być lekko ciepłe, a masło całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i zostawiamy na 10-15 minut.
    Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym cukrem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

    W tym czasie robimy masę:
    Gotujemy mleko. Dodajemy do niego mak i na malutkim ogniu trzymamy, aż mak wsiąknie całe mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i jabłka prażone. Gotujemy, nadal na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Uwaga, aby się nie przypaliła! Masę dosładzamy do smaku. Ja dałam łyżkę cukru, ale to zależy od słodyczy jabłek, które dodajecie. Masę zostawiamy pod przykryciem.

    Wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu, ciasto wałkujemy na kształt zbliżony do prostokąta, na grubość ok 5mm.
  • Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami 2. Ciasto smarujemy masą, zawijamy w roladę. Roladę kroimy wzdłuż na pół (zostawiamy sam koniec, aby się nie rozpadła). Płaty ciasta zawijamy.
  • Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami 3. Taki warkocz wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. W połowie najlepiej ciasto przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia.

    Przygotowujemy lukier:
    Cukier puder ucieramy z sokiem do uzyskania gęstej, gładkiej, białej masy.
  • Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami 4. Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.

Porady

Do masy można dodać dowolne bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak Bakalie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować