Warkocz drożdżowy z makiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pysznie smakuje i pięknie wygląda!

  • 30 min

Składniki:

  • Tortownica z kominem 26cm lub keksówka
    Ciasto drożdżowe:
    35g drożdży
    350g mąki
    170g margaryny
    4 łyżki mleka
    1 jajko
    4 łyżki cukru
    850g gotowej masy makowej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Sałatki

Warkocz drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem. Margarynę posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki. Zarobić ciasto i podzielić na 3 równe części. Każdą cienko rozwałkować na długość ok. 50cm i posmarować masą makową zostawiając bo bokach ok. 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć w rolady i zapleść z nich warkocz. Przełożyć go do formy posmarowanej tłuszczem o obsypanej bułką tartą. Zostawić na ok. 2 – 3 godziny w ciepłym miejscu aby wyrosło. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować