Kwiatek drożdżowy z makiem

4.5 (175 ocen)

Zamiast zrobić zwykłą strucle makową, uformowałam z niej kwiatek, który wbrew pozorom nie jest trudny w wykonaniu :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    50 g świeżych drożdży lub torebkę suchych
    1/4 szklanki cukru + 2 łyżki do rozczynu
    2 jajka
    200 ml ciepłego mleka
    1/2 łyżeczki soli
    70 g miękkiego masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    1 puszka masy makowej (mała)
    mleko (do posmarowania)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Kwiatek drożdżowy z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce wymieszać mleko i roztrzepane jajka. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn) i cukrem, miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
  • * 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masą makową.
  • * 3. Zwinąć w roladę, odciąć końcówki ciasta (nie wyrzucać) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tworząc okrąg. Zlepić od środka na ok. 1 cm.
  • * 4. Całe ciasto (okrąg) naciąć na parzystą ilość kawałków o szerokości ok. 1 - 2 cm.
  • * 5. Co drugi pasek przełożyć do środka,
  • * 6. wygląda to mniej, więcej tak.
  • * 7. Zewnętrzne paski położyć na płasko, a dwa pozostałe kawałki (odłożone na początku) ułożyć na środku (jeden na drugim).
  • 8. Przykryć ciasto i odstawić na ½ godz. do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować ciasto mlekiem (będzie miało ładny złoty kolor). Piec 40 min. w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować