Drożdżowy baranek, konkurs_wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, przy którym doskonale bawię się z córką

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 0.5 kilograma
    - drożdże suszone: 7 gramów
    - jajka od kury: 2 sztuki
    - woda ciepła (do rozczynu): 1 szklanka
    - masło w kostce: 0.25 opakowania
    - cukier kryształ-ciasto: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowy baranek, konkurs_wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy baranek, konkurs_wielkanocny 1. Wyrabiamy ciasto drożdżowe z przesianej mąki , drożdży, cukru i jajka, wody. Na koniec dodajemy szczyptę soli oraz roztopione, ostudzone masło.
    Po wyrobieniu ciasta odstawiamy na ok. godzinę aby wyrosło.
    Tu nastepuje ta część pracy, którą uwielbia moja córka. Formujemy z ciasta kulki i modelujemy baranka.
    Odczekujemy 10 minut i smarujemy rozmąconym jajkiem,
    Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
    Studzimy na kratce, dekorujemy lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować